21.3.13

leeswaarschuwing


 

"LEESWAARSCHUWING: na het lezen van dit artikel kunt u niet meer onbevangen een boekenwinkel binnenlopen. "
 
Afgelopen zaterdag werkten we in het kinderatelier met fotobeelden uit de kranten. Dus had ik die morgen wat vers gedrukt leesvoer bij de krantenwinkel ingeslagen. Ook buitenlandse weekendkranten met de uitgebreide magazines.
Een artikel uit de de Volkskrant Magazine trok mijn aandacht: 'bookalikes' door Jihal Krant, dat begon met de waarschuwing. Ook al ben ik een beeldenvreter en lees ik meer dan de gemiddelde Vlaming (denk ik), het was me nog nooit eerder opgevallen hoe gelijkend boekenkaften kunnen zijn. Hoe we ons daardoor gevat laten strikken. Misschien omdat het om boeken gaat die een groot publiek moeten bereiken. Ik daar meestal niet voor val. Maar het is toch opvallend hoeveel 'vrouw' de kaften siert. Benen, achterhoofden, ruggen. Dat het zelfs voorkomt dat eenzelfde foto gebruikt wordt voor twee verschillende verhalen. Dat foto's beter verkopen dan grafische patronen. In de collectie grafisch vormgegeven omslagen merk ik verschillen en gelijkenissen. Slaak ik een zucht.
 
Misschien strik ik jullie vandaag met een foto van Basile. Poezenbeelden zouden de grote hype zijn bij de sociale media, las ik onlangs ergens te velde. Daar trekt onze fiere grijzaard zich niets van aan.
Eerlijk gezegd. Ik ook niet.
Maar misschien heb ik jullie wel gestrikt...
 
 
 


1 opmerking:

  1. Poezen werken inderdaad altijd. Basile zou ik graag willen knuffelen, ziet er een hele zachte pluizenbol uit !

    BeantwoordenVerwijderen